Besök på Fenixpalatset

Den 12 mars besökte en grupp föreningsmedlemmar Fenixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata. Denna byggnad är lite av en tidskapsel där många detaljer fortfarande är intakta och oförändrade sedan 1912.

Fenixpalatsets fasad mot Adolf Fredriks kyrkogata

Vår inspirerande och duktiga guide Jack Fagerström växte mer eller mindre upp i fastigheten där hans föräldrar var verksamma. Vi fick höra ett flertal anekdoter från svunna tider och se fantastiska miljöer.

Jack Fagerström berättar om Fenixpalatsets historia

Huset ritades av arkitekt Hjalmar Ludwig Westerlund och har en totalyta om 6910 kvm. Under sina glansår som nöjespalats gästades Fenixpalatset av ett flertal av den tidens stjärnor som ex. Louis Armstrong och Duke Ellington.

Taket i den forna festalen, numera kyrksalen

I början av 40-talet köptes Fenixpalatset av Pingströrelsen. De är alltjämt verksamma i lokalerna som numera går under namnet Citykyrkan.

Del av interiören

Besöket avslutades med en gemensam lunch på Citykonditoriet som är inrymt på fjärde våningen i huset. Även här är det mesta sig likt från invigningsåret och ett besök kan varmt rekommenderas.