Leksaksmuseet på Skeppsholmen

En av de första riktiga vårdagarna i april besökte föreningen det nyöppnade leksaksmuseet på Skeppsholmen. Samlingen består av ca 40 000 föremål som det tagit familjen von Schinkel 60 år att förverkliga genom donationer och egna inköp.

Leksakerna visades under många år på Tidö Slott men sedan en tid finns utställningen istället i bergrummet på Skeppsholmen under namnet Tidö Collection of Toys & Comics. Leksakskännaren Peter Pluntky, känd från ”Antikrundan”, är en av de inblandade bakom skapandet av museet.

Utställningsytan är på ca 2500 kvadratmeter och en rolig detalj är den boll som var nionde minut passerar på en bana i taket ovanför besökarna. Oftast rullar den fram men ibland åker den tåg för att i nästa minut kastas av en katapult.

Deltagare från föreningen i solen utanför ingången till leksaksmuseet

I förgrunden H.M.K Carl XVI Gustaf:s leksaksbil

Clown och andra leksaksfigurer med originalförpackningar, något som är viktigt för värdet på gamla leksaker

Collage med gamla leksaker

Fungerande elektriska?! leksaksspisar som med stor sannolikhet skulle totalförbjudas om de salufördes idag. Annat var det på 1930-talet när ex. den vita spisen till vänster tillverkades

En kluven Volvo Amazon tjänar som monter för 400 leksaksbilar. Om de ställs på rad bildar de en bilkö på 43 meter

Riddarborg baserad på fästningen i Ulm, tillverkad i slutet av 1800-talet och enligt uppgift värd närmare 500 000 kr idag

Textildockor från Peru daterade till 1400-talet, utställningens äldsta föremål

Den avslutande delen av museet handlar om serietidningar och seriefigurer

Vi fick en intressant visning under ledning av Bettan Eriksson som är guide och attributmakare. Alla deltagare var nog överens om att här är det lätt att tillbringa många timmar. Efter besöket på museet avslutades dagen med en lunch på intilliggande Moderna museet.