Utdelning av Export Hermes

Föreningen FEI är, som ni säkert redan vet, en av stiftarna till Fonden för Exportutveckling. Varje år delar fonden ut priset Export Hermes. Årets pris delades ut idag vid Tendensdagen på Oscarsteatern i Stockholm.

Morakniv, Icehotel och Airwatergreen Group får prestigefyllt exportpris

Årets mottagare av den prestigefyllda utmärkelsen Export Hermes är
1) MORAKNIV AB som i över 100 år har exporterat kvalitetsknivar och
2) ICEHOTEL AB som skapar norrländska turistupplevelser för en världspublik ur kyla o älvar.

Representanter för Morakniv flankerade av prisutdelare från Fonden för Exportutveckling

Representanter för Icehotel i främre ledet, prisutdelare från Fonden för Exportutveckling i bakre ledet

Årets vinnare av priset Upcoming Star är AIRWATERGREEN GROUP AB för deras banbrytande teknologi att skapa vatten ur atmosfärens luft.

Representanter för Airwatergreen flankerade av prisutdelare från Fonden för Exportutveckling

Priserna delades ut idag av Fonden för Exportutveckling vid Tendensdagen på Oscarsteatern i Stockholm.

Export Hermes har sedan år 1981 delats ut till svenska företag som genomfört exceptionella exportframgångar och därigenom bidragit till svenskt välstånd. Juryns motiveringar för årets pristagare lyder:

Morakniv AB har med knivskarp skärpa hållit fast sin långsiktiga affärsstrategi och är idag ett framgångsrikt internationellt varumärke inom funktionella högkvalitativa knivar.

Icehotel AB har med iskall kyla tagit vara på sitt geografiska läge och skapat en framgångsrik ”exportprodukt” som lockat besökare från hela världen till unika upplevelser.

AirWaterGreen Group har spännande innovationer där mycket ligger i luften, men som inte bara skapar vatten ur intet utan också goda förutsättningar till ett framgångsrikt exportföretag.

”Morakniv och Icehotel har på olika sätt förnämligt fångat världens intresse för sina produkter o
upplevelser genom en tydlig exportstrategi som inkluderar aktivt arbete via sociala medier o
internationell PR. AirWaterGreen Group möter ett stort behov av färskvatten i utsatta områden genom
sin revolutionerande teknik. Dessa företag är värdiga vinnare”, säger Anders Lundwall, ordförande för
Fonden för Exportutveckling som delar ut priset.

För mer information kontakta Francesca O’Brien Apelgren, vd för Sveriges Marknadsförbund o ledamot av Fondens styrelse. Tel 0706-60 60 67 eller Anders Lundwall, tel 0708-19 29 50

Om Export Hermes
Mottagare av utmärkelsen skall ha en stabil och växande export till många länder baserad på genomtänkt marknadsföring och en god lönsamhet.

Om Upcoming Star
Priset delas ut till ett relativt nystartat exportföretag som uppfyller kriterierna: att vara igång med sin
internationalisering/export, att ha en intressant strategi och kunna påvisa en stor internationell
potential.

Priserna delas ut av Fonden för Exportutveckling som stiftats av Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, Sveriges Marknadsförbund, Företagsekonomiska Institutet (FEI) och Mercuri- Schartauanerna. Se Fondens hemsida www.exportutveckling.se.