Stipendium från Liljevalchs – ansök senast 31 januari 2020

C.F. Liljevalch J:ors stipendiefond

Stiftelsen förvaltas av Föreningen Företagsekonomiska Institutet 1888 och inrättades 1911 enligt ett testamente efter grosshandlare C.F. Liljevalch J:or. Fondens ändamål är att utge stipendier för företagsekonomisk vidareutbildning utomlands. Det kan t.e.x vara en skattekurs eller en deklarationskurs, eller varför inte en kurs i affärsengelska eller en aktiekurs? Alla medlemmar ung som gammal kan söka stipendium för att gå en kurs utomlands!

Stipendiat ska vara medlem eller studiemedlem i Föreningen FEI, svensk medborgare, ha minst tre års yrkespraktik inom det företagsekonomiska området och tillräckliga språkkunskaper för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Stipendiat är skyldig att ställa sig till efterrättelse av bestämmelserna i det stipendiebrev som utfärdas av styrelsen samt att till styrelsen avge berättelse om sin utrikes vistelse och verksamhet.

Skriftlig ansökan skall vara föreningens kansli tillhanda senast 31 januari 2020 för att behandlas under aktuellt kalenderår. Ansök om utbildningsstipendium från Stiftelsen CF Liljevalch J:ors Stipendiefond för utlandsstudier via länken nedan:

Till Ansökan

Styrelsen för C.F Liljevalchs J:ors Stipendiefond
G.m Susanne Jakobson

Allhelgonaafton fredag 1/11 stänger kansliet kl 13.00

Utdelning av Export Hermes

Föreningen FEI är, som ni säkert redan vet, en av stiftarna till Fonden för Exportutveckling. Varje år sedan 1981 delar fonden ut priset Export Hermes till ett svenskt företag som visat exceptionella exportframgångar och därigenom bidragit till svenskt välstånd. Årets pris delades nyligen ut vid Tendensdagen i Stockholm.

Årets mottagare av den prestigefyllda utmärkelsen Export Hermes är Nord-Lock GroupNord-Lock Group har en vibrationssäker företagshistoria som krävt både gedigen ingenjörskunskap och innovationer för att bli det framgångsrika exportföretaget som i det fördolda håller ihop mycket av vad ett modernt samhälle vilar på.

Årets vinnare av priset Upcoming Star är Re:newcell AB
Re:newcell AB har med övertygelse om det goda kretsloppet inte bara spunnit en viral tråd där ”second hand” fibrer ska utgöra basen för det modemedvetna klädvalet utan också lagt grunden till ett lovande svenskt exportföretag.

Om Export Hermes
Mottagare av utmärkelsen skall ha en stabil och växande export till många länder baserad på genomtänkt marknadsföring och en god lönsamhet.

Om Upcoming Star
Priset delas ut till ett relativt nystartat exportföretag som uppfyller kriterierna: att vara igång med sin
internationalisering/export, att ha en intressant strategi och kunna påvisa en stor internationell
potential.

Priserna delas ut av Fonden för Exportutveckling som stiftats av Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, Sveriges Marknadsförbund, Företagsekonomiska Institutet (FEI) och Mercuri- Schartauanerna. Se Fondens hemsida www.exportutveckling.se.

Boka vår, sommar och höst 2020 i Spanien

Nu har vi öppnat för bokningar av vår, sommar och höst 2020 vid föreningens fina fritidsfastigheter i Barcelona och Torrevieja. Du kan enkelt se och ansöka om lediga perioder under ”Fritidsfastigheter” här på hemsidan.
Denna ”lounge” möter dig i föreningens våning i Barcelona. Omslagsbilden visar poolområdet i Torrevieja.

FEI Miljödag 2019 på Skansen

Den 14 september arrangerades FEI Miljödag 2019 med tema vatten. Deltagarna välkomnades till dansbanan Galejan på Skansen av Eva Almgren, Lars Olrin och Maija Adriansson från föreningens styrelse.
Eva Almgren, Lars Olrin och Maija Adriansson på Galejans Scen

Programmet för dagen presenterades medans deltagarna serverades förmiddagsfika. Därefter tog duon Vattenmannen och Speed över scenen med sin show som kombinerar underhållning med utbildning. De lärde oss allt om hur vi ska ta hand om våra sjöar och hav.

Vattenmannen och Speed, kända från TV

Efter showen fanns möjlighet att prova vattenrening och pumpteknik vid olika arbetsstationer samt besöka Baltic Sea Science Center.
Vattenrening

Pumpstation som drivs med benkraft

Inne i den helt nya byggnaden som inrymmer Baltic Sea Science Center finns akvarier, utställningsytor, skolsalar samt laboratorium och verksamheten är helt inriktad på Östersjön och dess miljö.

Baltic Sea Science Center

Akvarium inne på centret

Interiörbild med karta över Östersjön

Miljödagen avslutades med en gemensam lunch på Restaurang Solliden där nästan all mat som serverades var vegetarisk.

Lunch på Restaurang Solliden

Tack alla föreningsmedlemmar och medföljande gäster som deltog och på återseende nästa år.

En bacalao i Bilbao och sanslöst sköna San Sebastian

Årets medlemsresa gick till Baskien. Den 7 september landade vi i Bilbao, mellan Biscayabukten och Pyrenéerna, en provins belägen mellan Frankrike och Spanien som historiskt sökt sina egna vägar. En grönskande och bördig region med ett säreget språk som talas vid sidan av spanskan och ett klimat som stundom liknar det i England. En region som befolkats av sjöfarare och valfångare, numera en modern och rik del av Spanien, med hög levnadsstandard. Tidvattnet har gett goda förutsättningar för hamnen och sjöfarten. Båtarna kunde genom det få ”gratis” skjuts 10- 12 km längs floden Nervion uppåt landet.

Utsikt över Bilbao

Vår guide Elena Perez välkomnade oss, 41 resenärer från Föreningen FEI, på flygplatsen och skulle under resan visa sig mycket kunnig och ivrig att visa oss inte minst de arkitektoniska guldkornen i staden och små pittoreska byar under våra utflykter med buss i regionen. Något sömndruckna, efter en mycket tidig start från Arlanda, inledde vi vårt besök med vandring i Gamla Stan, lunch med en bl.a. bacalao, den ständigt närvarande nationalrätten av torsk. Besöket på det berömda Guggenheimmuseet, formmässigt inspirerat av baskiska fartyg med yta av skimrande av titanplåt, imponerade stort.

Guggenheimmuseet i Bilbao

Djärva kulturella satsningar har blivit en lyckträff för den ekonomiska utvecklingen, initierat av den regionala ledningen i slutet av 1980-talet. Då var Bilbao stad med stor arbetslöshet, misär och nedsmutsad miljö. Besluten att bygga museum och kongresscenter – istället för fabriker – visade sig rätt. Trots inledande protester ökade intresset alltmer. Efter att familjen Guggenheim valde att investera i ett modernt museum i staden var framgången ett faktum. Satsningarna tog ca tio år att färdigställa. – Och kulturen levererar! Regionen har förvandlats till en attraktiv turistmagnet med blomstrande näringsliv och gott om arbetstillfällen.

Tulpaner av Jeff Koons

Baskien har sina egna regionala lagar. Enligt guiden betalar Baskien endast 6 % av det samlade skatteöverskottet till den statliga förvaltningen i Madrid. – Bidrag från EU har också gynnat regionen och använts bl.a. till vägbyggen och infrastruktur. Vägarna i Baskien är avgiftsbelagda medan man i övriga Spanien inte tillämpar vägtullar enligt guiden Elena Perez.

Dag två ägnade vi oss åt att utforska vindistriktet Rioja. Generationer av vinodlare har sedan 1800 talet ägnat sig åt vinodling och framställning av högklassiga viner i området. Denna tradition följer Eguren Ugarte Winery i Laguardia i hjärtat av Rioja Alavesa. Vid foten av Sierra Cantabria och omgiven av 130 hektar vin lever grundaren Vitorino Egurens vision vidare. Vi fick prova kvalitetsviner och serverades en god lunch – en mycket uppskattad heldagsutflykt för gruppen!

Vinprovning hos Eguren Ugarte Winery

Dag tre fick vi njuta av ett besök i San Sebastian även kallat Donostia. – En underbart vacker idyll; Berg, borg och bad mitt i staden och underbara gamla byggnader! Här ägnade sig förr kungligheter åt diskreta dopp i havet. – Idag är staden känd för sin filmfestival och många Michelin-stjärnor.

Utsikt över San Sebastian

Gärna hade vi stannat mycket längre i San Sebastian bland lyxyachterna och stjärnkrogarna. Men en snabblunch med pintxos är inte dumt det heller.

Pintxoslunch i San Sebastian

Besöket på Petritegi ciderhus, dag fyra, lärde oss att cider framställs i ett kärvare klimat än vin. Längs vägen stannade vi i små byar som var byggda på bergsluttningarna med utsikt över havet. Vi fick se en film om ciderns historia och tillverkning i trakten. Cider medfördes förr som proviant på baskiska skepp och räddade de baskiska sjömännen från skörbjugg. Vi bjöds på provsmakning, direkt från tappkranar ur tunnor där cidern mognade. Dessutom serverades en god traditionell lunch med ciderkokta korvar, bacalao och rikliga portioner grillat kött.

Gruppbild

Text Margot Benisch

Ansök till högsäsongen i Åre & Sälen 2020

Välkommen att njuta av vintern i föreningens trevliga hus i Åre och Sälen. Nu är det dags att ansöka om högsäsongsveckor under 2020 (vecka 52-17). Observera vissa avvikande bytesdagar och förlängda/förkortade hyresperioder i Åre under januari månad. Sista dag för ansökan är den 23 september.

Fyll i din ansökan på föreningens hemsida under avsnittet fritidsfastigheter. Ange gärna upp till tre olika hyresperioder/fastigheter i din ansökan.

Vi skickar alltid ut en bekräftelse på att din ansökan har mottagits. Eventuell tilldelning av fritidsfastighet i Åre/Sälen under högsäsongsperioden meddelas 10 oktober. Välkommen med din ansökan!

Besök hos Beridna Högvakten

Nyligen genomfördes sensommarens första föreningsevenemang med ett besök hos Beridna Högvakten. I de vackra tegelbyggnaderna längs med Lidingövägen är närmare 80 hästar uppstallade. Vad många inte känner till är att alla hästar ägs (och bekostas) av den ideella Föreningen för den Beridna Högvakten.

Valvet som utgör entré från Lidingövägen, bevakas av vakt

Föreningen som har 25 000 medlemmar bildades 1985 för att förhindra en hotande nedläggning av verksamheten. Försvarsmakten med Dragonmusikkåren och vakten från Livgardet lånar sedan hästarna av föreningen för att genomföra de beridna vaktparaderna i Stockholm.

En av många stallgångar

Vid vårt besök välkomnades vi av föreningens Generalsekreterare Lena Linn som faktiskt också är lärare på FEI! Hon berättade om föreningens verksamhet och lämnade sedan över till Major Wennerholm från försvarsmakten. Han invigde oss i historiken kring soldater till häst som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden.

Stallets stjärna, D’avicii

Under ledning av Major Wuolo fick vi sedan möjlighet att besöka och klappa hästarna i stallet. Jag tror att mångas favorit blev stjärnhästen D’avicii som kom till Beridna Högvakten ifjol.

Prydliga rader i sadelkammaren

Det som omedelbart slår en besökare är hur rent och fint det är i stallarna. Det finns heller ingen lukt att tala om tack vare ett påkostat ventilationssystem. Även i sadelkammaren råder imponerande ordning och reda.

Ridhuset, vy från läktaren

Visningen avslutades i det smått spektakulära ridhuset som invigdes 2014. Ridbanan har måtten 90×23 meter och kan delas av på mitten med en sänkbar vägg. Alla hästar rids varje dag antingen i ridhuset eller i omgivningarna på Djurgården.

Beridna Högvaktens Generalsekreterare Lena Linn tackades med blommor, flankerad av Föreningen FEI:s ordförande Leif Persson i mitten samt Bo Sundmark från Föreningen FEI som anordnade besöket

Beridna Högvakten på väg uppför Slottsbacken för sista gången detta år

Dagen efter visningen vid Lidingövägen genomfördes årets sista beridna högvakt. I samband med detta avtackades en av de verkliga trotjänarna i stallet. Shirehästen Oden gick då i pension efter att i 12 år burit pukor och ryttare vid mer än 300 tillställningar. Den 174 cm höga (mankhöjd) och cirka 800 kg tunga gossen avtackades med tacktal och fanfar på borggården vid Stockholms Slott!

Klicka här för att se SVT:s inslag om Oden och Beridna Högvakten.

Oden avtackas efter lång och trogen tjänst

Stiftelsen Fonden för Exportutveckling

Stiftelsen Fonden för Exportutveckling

Dags att ansöka eller nominera någon nu! Fantastiska möjligheter för medlemmar i Föreningen FEI och alla andra som kan vara intresserade.

Stiftelsen Fonden för Exportutveckling delar ut både priser och stipendier med grundsyftet att stimulera Sveriges export.

Priset EXPORT HERMES delas ut till etablerade framgångsrika exportföretag. Priset Upcoming Star delas ut till spännande nya exportföretag med stor potential.

Stipendier delas också ut till personer och grupper för att delfinansiera ett intressant exportprojekt. Se Fonden för Exportutvecklings websida för detaljerad information och länkar till ansökningsformulär:

https://www.exportutveckling.se/

Välkommen med din ansökan eller nominering!

FEI EKO-kväll 2019

I slutet av maj arrangerades FEI EKO-kväll för fjärde året och temat denna gång var ”Vatten”. Solen strålade från en klarblå himmel denna vackra försommardag.

Teaterskeppet

Närmare 120 deltagare klev ombord på Teaterskeppet vid Skeppsbron för att lyssna på ett föredrag med Chefsmeteorologen Madeleine Westin.

Chefsmeteorolog Madeleine Westin

Utifrån temat ”Vatten” berördes allt från översvämningar/torka till grundvatten och vattenbrist.

Glada deltagare i Teaterskeppets matsal

Efter Madeleines tankeväckande föredrag stävade fartyget ut på Saltsjön, förbi Nacka Strand och Lidingö, rundade Tegelön och vände sedan tillbaka mot Skeppsbron. Under resan serverades en delikat trerätters middag.

Vacker middagsdukning

Föreningens ordförande Leif Persson hälsar välkommen till bords

Förhoppningsvis kan vi se fram emot en ny, lika trevlig EKO-kväll nästa vår. Tills dess, kom ihåg höstens FEI Miljödag. Inbjudan skickas ut till alla medlemmar efter sommaren.

Sommartider på kansliet

Nu är högsommaren här och vi har avvikande öppettider på FEI och föreningens kansli. Under perioden 9 juli – 2 augusti är det öppet vardagar mellan kl 9.00-16.00 för hämtning och återlämning av nycklar till fritidsfastigheterna. Kom ihåg att återlämna nycklarna så snart som möjligt efter hyresperioden. Vi önskar dig en glad sommar!

Föreningens Årsmöte 2019

Drygt nittio medlemmar hade samlats till föreningens årsmöte den 8 maj. Mötet hölls i FEI:s utbildningslokaler på Kammakargatan 5.

Susanne Jakobson och Cecilia Fischerström från föreningens styrelse registrerar mötesdeltagare och delar ut lotter

Deltagarna tar plats i möteslokalen

Föreningens ordförande Leif Persson hälsade alla deltagare välkomna till årsmötet. Magnus Falk valdes till mötesordförande, Mikael Karlsson utsågs till sekreterare och Christer Ridström och Christer Ekengren till justeringsmän.

Mötesordförande Magnus Falk

Föreningens ordförande Leif Persson informerar om genomförda medlemsaktiviteter under det gångna verksamhetsåret

Styrelsen presenterade årsredovisningen genom att ansvariga i styrelsen rapporterade om utvecklingen inom Föreningen FEI och händelser under det gångna året samt illustrerade även detta med en bildpresentation.

Lars Olrin från föreningens styrelse rapporterar om fritidsfastigheterna i Sälen

Fortsatt positiv utveckling för FEI AB

Vd Magnus Rolf rapporterade om en fortsatt stark försäljning för utbildningsverksamheten under 2018.

Blomstrande föreningsverksamhet

Det har varit ett aktivt år inom föreningen. Bland många olika aktiviteter nämndes Julgransplundringen, 130-års jubileet, Seglingen med Briggen Tre Kronor, FEI Miljödag och medlemsresan till Rumänien.

Styrelsens fastighetsansvariga rapporterade om föreningens fritidsfastigheter. Bland den information som lämnades vid årsmötet kan särskilt nämnas den nya fritidsfastigheten på Hotellgatan 25 i Smögen samt renovering av källaren på Tunnbindaregatan 5 i Visby.

Stark ekonomi i förening och stiftelser

Kassör Hans-Erik Forsgren rapporterar om föreningens resultat

Föreningens kassör Hans-Erik Forsgren föredrog föreningens ekonomiska ställning. Han rapporterade även om hur styrelsen arbetar med de ekonomiska frågorna. Vice kassör Anders Arpvall rapporterade om den ekonomiska förvaltningen.

Styrelseledamot Carina Axelsson informerar om föreningens stiftelser

Årsmötet beslutade

Föreningens revisor Anders Ericsson (Allegretto) redogjorde för genomförd revision, varefter årsmötet fastställde årsredovisningen för föreningen samt stiftelserna och beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

Ann-Charlotte Werdin, Håkan Skötte och Torbjörn Larm från valberedningen

Enligt förslag valdes:

Ordförande för ett år:
Leif Persson (omval)

Ordinarie ledamöter för två år:
Agneta Bergman Johansson (omval)
Carina Axelsson (omval)
Hans-Erik Forsgren (omval)
Anders Arpvall (omval)

Styrelsesuppleanter för ett år:
Cecilia Fischerström (omval)
Eva Almgren (omval)

Revisorer för ett år:
Anders Ericsson, Aukt.revisor (omval)
Margot Benisch, Föreningsrevisor (omval)

Revisorssuppleanter för ett år:
Anita Ericsson, Aukt.revisor (omval)
Annika Karlsson, Föreningsrevisor (omval)

Årsmötet beslutade om omval av befintlig valberedning inför årsmötet 2020:
Torbjörn Larm, sammankallande (omval)
Håkan Skötte, (omval)
Ann-Charlotte Werdin (omval)

Utdelning av minnesmärken

Utdelning av minnesmärken för 25- respektive 50-års medlemskap

Ett antal av föreningens jubilarer fanns på plats för att ta emot minnesmärken för 25- respektive 50-års medlemskap.

Utdelning av minnesmärke för 25-års medlemskap, Birgit Blideman tar emot en blomsterbukett

Utdelning av minnesmärke för 50-års medlemskap, en blomsterbukett räcks över till Agneta Wiklund

Medlemsresa

Torbjörn Larm presenterade 2019-års medlemsresa som kommer gå till Baskien under perioden 7-11 september.

Avslutning och årsmötesmingel

Årsmötet avslutades och många av mötesdeltagarna fortsatte kvällen med årsmötesmingel och middag. Väl mött nästa år.

Foto: Carl Henrik Tillberg

Kansliet stängt skärtorsdagen, öppnar 23/4 – Glad Påsk!

Boka vinter och vårsäsongen 2020 i Spanien

Nu har vi öppnat för bokningar av vinter och vårsäsongen 2020 vid föreningens fina fritidsfastigheter i Barcelona och Torrevieja. Du kan enkelt se och ansöka om lediga perioder under ”Fritidsfastigheter” här på hemsidan.

Ett tips är att ange en lite längre tidsperiod vid sökning ex. 2019-12-01 till 2020-04-30 för att tydligare se vilka perioder som är lediga. Observera att endast lediga perioder visas medan redan bokade perioder ”försvinner” från bokningssidan. Välkommen att kontakta kansliet om du har några frågor eller funderingar.

Denna ”lounge” möter dig i föreningens lägenhet i Barcelona. Omslagsbilden visar poolområdet vid föreningens lägenhet i Torrevieja.

Ny fritidsfastighet i Smögen!

Hotellgatan 25, vy från gatan

Välkommen till Smögen, en av västkustens mest kända och välbesökta turistorter!

Föreningen FEI:s nya hus ligger bara några hundra meter från den välkända Smögenbryggan. Om du går i motsatt riktning är det istället väldigt nära till fina bad och vandringsleder på de karga klipporna. Huset är nyrenoverat till hög standard och består av två separata boenden. Smögen är en bra utgångspunkt för att besöka andra orter på västkusten som Fjällbacka, Marstrand och Göteborg.

Den större lägenheten kallas Hummervåningen och är inrymd i husets övervåning och vindsvåning. Här finns det plats för sju gäster med sovplatser i fyra sovrum. Två av bäddplatserna är i våningssäng, övriga i vanliga sängar. Hummervåningen har ett rymligt kök/vardagsrum, en inglasad veranda och en stor terrass. Här finns också ett allrum, två badrum samt två balkonger. Parkering för två-tre bilar finns utanför huset.

Den mindre lägenheten i markplan kallas för Räklyan. Två gäster kan sova i ordinarie bäddar och två gäster i bäddsoffa. Räklyan har en planlösning med kök, allrum, sovrum och ett badrum. Det finns en uteplats vid entrén med möjlighet till skydd under tak. Parkering för en bil finns i anslutning till lägenheten.

Mitt emot föreningens hus ligger Hotell Smögens Hafvsbad med restaurang, bar och spa-anläggning. Nere vid Smögenbryggan finns det flera restauranger, caféer och butiker. På promenadavstånd finns även Smögens bangolfbana. Handla mat görs enklast på Ica Ankaret som är öppet till klockan 21 alla dagar. Butiken ligger nära brofästet på väg mot fastlandet.

Till Smögen går det att resa med egen bil eller flyg/tåg till Göteborg/Trollhättan kombinerat med hyrbil eller buss. Smögens Busstation är belägen ca 10 minuters promenad från föreningens hus. Här stannar buss 861 som avgår från/till Uddevalla flera gånger varje dag.

Vi tar nu emot ansökningar till högsäsongen vecka 25-33 i Smögen. Fyll i din ansökan på föreningens hemsida under avsnittet fritidsfastigheter. Varje medlem kan ansöka om tre alternativa perioder/boendealternativ i Smögen och/eller Visby (vecka 25, 28-32). Sista dag att ansöka är 4 mars och ev. tilldelning kommer att meddelas 21 mars. Hyresperioder före vecka 25 går inte att boka just nu men det blir eventuellt möjligt längre fram i vår.

Till ansökan

Hotellgatan 25

Hummervåningen välkommen in

Hummervåningen kök/vardagsrum med matplats

Hummervåningen inglasad veranda

Hummervåningen ett av sovrummen med dubbelsäng

Hummervåningen badrum med dusch

Hummervåningen terrass

Hummervåningen vindsvåning allrum

Hummervåningen vindsvåning sovrum med våningssäng

Hummervåningen vindsvåning badrum med badkar

Hummervåningen vindsvåning utsikt från en av balkongerna

Räklyan allrum med bäddsoffa

Räklyan kök med matplats

Räklyan badrum

Räklyan uteplats under tak

Badplats Vallevik

Några minuters promenad från Hotellgatan 25

Ansökan till högsäsongen i Visby och Smögen 2019

Visby Stora Huset, Tunnbindaregatan 7

Välkommen att njuta av sommaren i föreningens trevliga hus i Visby och nu även i Smögen! Läs mer om den stora nyheten här.

Nu är det dags att ansöka om högsäsongsveckor under 2019 (vecka 25, 28-32 i Visby och vecka 25-33 i Smögen). Sista dag för ansökan är måndag 4 mars. Fyll i din ansökan på föreningens hemsida under avsnittet fritidsfastigheter. Varje medlem kan ansöka om tre alternativa perioder/boendealternativ i Visby och/eller Smögen.

Vi skickar alltid ut en bekräftelse på att din ansökan har mottagits. Eventuell tilldelning av fritidsfastighet i Visby eller Smögen under högsäsongen kommer att meddelas 21 mars. Välkommen med din ansökan!

Tipsa föreningens valberedning

Valberedningen har en e-postadress där du enkelt kan lämna förslag på kandidater till föreningens styrelse. Det är snart dags för årsmöte och valberedningen är tacksam för ditt bidrag.

E-postadress: valberedningffei@gmail.com

Hälsningar

Valberedningen Föreningen FEI
Ann-Charlotte Werdin, Håkan Skötte och Torbjörn Larm

Föreningens julgransplundring

Nu har julen dansats ut. Traditionsenligt genomfördes föreningens julgransplundring i mitten av januari. Plundringen anordnades i FEI:s lokaler på Döbelnsgatan.

Tomteorkestern stod för musik, dans och lekar

Lekar för stora och små barn

Julen dansas ut

En gemensam ”raket” skickade granen ända upp i taket… och där blev den kvar

Tomten till vänster och hans brorsa till höger

Förutom dans och lekar, fiskdamm, ansiktsmålning och julklappar så bjöds det på hembakat fika från vår köksmästare Johan Sundström. På återseende vid nästa års julgransplundring.

Utdelning av Oskar Silléns pris

Årets vinnare av Oskar Silléns pris för bästa doktorsavhandling i företagsekonomi är nu offentliggjord. Priset delades ut av professor Sven-Erik Sjöstrand tillsammans med Företagsekonomiska Institutets styrelseordförande Leif Persson vid en ceremoni i Stockholm den 12 december.

Priset tilldelades Sara Ekberg, Internationella Handelshögskolan i Jönköping,  som skrivit doktorsavhandlingen: The role of organizational integrity in responses to pressures: A case study of Australian newspapers (klickbar länk till avhandlingen).

Sara Ekberg vid prisutdelningen (Foto Carl Henrik Tillberg)

Prissumman uppgår till 30 000 kronor och juryns motivering lyder:

”Denna tvärvetenskapliga studie av ‘organisatorisk integritet’ bygger på observationer av och intervjuer i två australiensiska tidningar som utsatts för starkt yttre tryck. Ambitionen med studien är att kartlägga vilken roll en organisations kärnvärden, särskilda kompetenser och styrande principer har i särskilt pressade situationer.

Med fokus på integritetsdimensionen tar Sara Ekbergs avhandling främst avstamp i klassisk institutionell teori. Hon tar den sedan ett steg vidare både med hjälp av kreativ fantasi och en god portion uppfinningsrikedom.

En huvudfråga i hennes arbete är hur en stressad organisation skall kunna hantera avvägningen mellan å ena sidan de över lång tid utvecklade grundläggande idéerna/idealen och å andra sidan de olika legitimitetskrav som från tid till annan reses av olika intressenter.

I sina slutsatser förmedlar Ekberg betydande insikter om den stora betydelse – på gott och ont – en starkt utvecklad organisatorisk integritet kan ha för företag som verkar i miljöer som är präglade av ett stort omvandlingstryck. Ekberg visar därvid både hur de grundläggande värdefrågorna kommer upp till ytan och vilken roll de spelar för organisationernas vidare utveckling.”

Sara Ekberg föreläser i samband med prisutdelningen (Foto Carl Henrik Tillberg)

Arbetet med att sålla ut vinnaren från de cirka 50 avhandlingar som publiceras i Sverige varje år leds av prisjuryns ordförande prof. Flemming Poulfelt från Handelshögskolan i Köpenhamn. Övriga medlemmar i juryn är prof. Sven-Erik Sjöstrand, Handelshögskolan i Stockholm, prof. Thomas Polesie, Handelshögskolan i Göteborg och prof. Helén Andersson, Linnéuniversitetet.

Priset delas ut till minne av Oskar Sillén – banbrytare och portalfigur inom svensk företagsekonomisk forskning och utbildning. Oskar Sillén utnämndes 1915 till professor vid Handelshögskolan i Stockholm och blev 1917 ordförande i Föreningen Företagsekonomiska Institutet.

C.F. Liljevalch J:or stipendiefond – ansök om stipendium

Sugen på att studera företagsekonomi utomlands? Och få hjälp med finansieringen?

C.F. Liljevalch J:ors stipendiefond – Ansök senast 31 januari 2019

Stiftelsen förvaltas av Föreningen Företagsekonomiska Institutet 1888 och inrättades 1911 enligt ett testamente efter grosshandlare C.F. Liljevalch J:or.

Fondens ändamål är att ge stipendier för företagsekonomisk vidareutbildning utomlands.

Stipendiat ska vara medlem eller studiemedlem i Föreningen FEI, svensk medborgare, ha minst tre års yrkespraktik inom det företagsekonomiska området och tillräckliga språkkunskaper för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Stipendiat är skyldig att ställa sig till efterrättelse av bestämmelserna i det stipendiebrev som utfärdas av styrelsen samt att till styrelsen avge berättelse om sin utrikes vistelse och verksamhet.

Skriftlig ansökan skall vara föreningens kansli tillhanda senast den 31 januari 2019 för att behandlas under aktuellt kalenderår. Ansök om utbildningsstipendium från Stiftelsen CF Liljevalch J:ors Stipendiefond för utlandsstudier via länken nedan:

Till Ansökan

Styrelsen för C.F Liljevalchs J:ors Stipendiefond
G.m Susanne Jakobson

Besök på Nya Nationalmuseum

Föreningen FEI besökte Nya Nationalmuseum 6 november för en visning inriktad på byggnadens arkitektur och historia. Vår grupp visades runt i byggnaden av den kunniga och erfarna guiden Karin Olsson Trollmo som arbetat i huset sedan 1990.
Det centrala trapphuset som utgår från husets entré
Trapphus, vy från översta våningen
Thor ”välkomnar” besökarna till skulptursamlingen i ljusgården
Nytt glastak över ljusgården uppbyggt av 104 glaspyramider som tillsammans väger 12 ton

Nyligen avslutades det 5,5 år långa arbetet där varje centimeter av byggnaden har renoverats.Totalkostnaden för arbetet är svindlande 1,3 miljarder kronor. Ingen möda har sparats för att skapa en trevlig plats för besökarna och bästa tänkbara miljö för konstverken.
Delar av gruppen från Föreningen FEI vid samlingen inför visningen

Dold bakom väggar, golv och tak finns modern teknik för belysning, säkerhet och klimat. Efter renoveringen har många av salarna målats i de färger som arkitekt Friedrich August Stüler en gång tänkte sig. Resultatet är alldeles strålande.
I princip alla golv i byggnaden har lagts om under renoveringen. Just detta är dock ett renoverat originalgolv

I samband med renoveringen har även tidigare arbetsrum byggts om till utställningslokaler vilket gör att tre gånger så många konstverk nu kan visas upp för allmänheten. Besökskapaciteten har fördubblats och numera får drygt 2000 personer vistas i lokalerna samtidigt. Mycket nöjda med besöket avslutades kvällen med en gemensam middag på närbelägen restaurang.
Flätad mässing
Taket i en av utställningssalarna som kunde renoveras först efter en privat donation på 400 000 kr. Den totala kostnaden för renoveringen av taket var 1,4 miljoner kronor
En av museets många utställningssalar
Kanske Nationalmuseums populäraste konstverk, Frukostdags av Hanna Pauli (född Hirsch) från 1887

Boka vår, sommar, höst 2019 i Spanien

Nu har vi öppnat för bokningar av vår, sommar och höst 2019 vid föreningens fina fritidsfastigheter i Barcelona och Torrevieja. Hyrespriset är oförändrat 2500 kr per vecka i Torrevieja och 2000/3000 kr per hyresperiod i Barcelona. Du kan enkelt se och ansöka om lediga perioder under ”Fritidsfastigheter” här på hemsidan.

Denna ”lounge” möter dig i föreningens lägenhet i Barcelona. Omslagsbilden visar poolområdet vid föreningens lägenhet i Torrevieja.

Utdelning av Export Hermes

Föreningen FEI är, som ni säkert redan vet, en av stiftarna till Fonden för Exportutveckling. Varje år delar fonden ut priset Export Hermes. Årets pris delades ut idag vid Tendensdagen på Oscarsteatern i Stockholm.

Morakniv, Icehotel och Airwatergreen Group får prestigefyllt exportpris

Årets mottagare av den prestigefyllda utmärkelsen Export Hermes är
1) MORAKNIV AB som i över 100 år har exporterat kvalitetsknivar och
2) ICEHOTEL AB som skapar norrländska turistupplevelser för en världspublik ur kyla o älvar.

Representanter för Morakniv flankerade av prisutdelare från Fonden för Exportutveckling

Representanter för Icehotel i främre ledet, prisutdelare från Fonden för Exportutveckling i bakre ledet

Årets vinnare av priset Upcoming Star är AIRWATERGREEN GROUP AB för deras banbrytande teknologi att skapa vatten ur atmosfärens luft.

Representanter för Airwatergreen flankerade av prisutdelare från Fonden för Exportutveckling

Priserna delades ut idag av Fonden för Exportutveckling vid Tendensdagen på Oscarsteatern i Stockholm.

Export Hermes har sedan år 1981 delats ut till svenska företag som genomfört exceptionella exportframgångar och därigenom bidragit till svenskt välstånd. Juryns motiveringar för årets pristagare lyder:

Morakniv AB har med knivskarp skärpa hållit fast sin långsiktiga affärsstrategi och är idag ett framgångsrikt internationellt varumärke inom funktionella högkvalitativa knivar.

Icehotel AB har med iskall kyla tagit vara på sitt geografiska läge och skapat en framgångsrik ”exportprodukt” som lockat besökare från hela världen till unika upplevelser.

AirWaterGreen Group har spännande innovationer där mycket ligger i luften, men som inte bara skapar vatten ur intet utan också goda förutsättningar till ett framgångsrikt exportföretag.

”Morakniv och Icehotel har på olika sätt förnämligt fångat världens intresse för sina produkter o
upplevelser genom en tydlig exportstrategi som inkluderar aktivt arbete via sociala medier o
internationell PR. AirWaterGreen Group möter ett stort behov av färskvatten i utsatta områden genom
sin revolutionerande teknik. Dessa företag är värdiga vinnare”, säger Anders Lundwall, ordförande för
Fonden för Exportutveckling som delar ut priset.

För mer information kontakta Francesca O’Brien Apelgren, vd för Sveriges Marknadsförbund o ledamot av Fondens styrelse. Tel 0706-60 60 67 eller Anders Lundwall, tel 0708-19 29 50

Om Export Hermes
Mottagare av utmärkelsen skall ha en stabil och växande export till många länder baserad på genomtänkt marknadsföring och en god lönsamhet.

Om Upcoming Star
Priset delas ut till ett relativt nystartat exportföretag som uppfyller kriterierna: att vara igång med sin
internationalisering/export, att ha en intressant strategi och kunna påvisa en stor internationell
potential.

Priserna delas ut av Fonden för Exportutveckling som stiftats av Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, Sveriges Marknadsförbund, Företagsekonomiska Institutet (FEI) och Mercuri- Schartauanerna. Se Fondens hemsida www.exportutveckling.se.

Besök på Vår Gård Saltsjöbaden

En grupp från Föreningen FEI besökte Vår Gård i Saltsjöbaden 5 oktober. Här driver Kooperativa Förbundet (via sitt dotterbolag) en prisbelönt konferensanläggning med vacker utsikt över Baggensfjärden. Vår Gård tilldelades utmärkelsen ”Årets mötesplats” 2017.

Entrén till Vår Gård med Saltsjöbadsodjuret av Lisa Larson i förgrunden

Historien går tillbaka ända till 1924 när KF köpte Villa Bikupan och Ackevillan av bröderna Thiel och startade utbildningsverksamhet för sina butiksansvariga. I köpet ingick även ett antal konstverk vilket blev grunden till den idag mycket omfattande och värdefulla konstsamlingen.

Inger Breitholtz fungerade som vår guide och berättade engagerat om de olika konstverken samt om Vår Gårds historia.

Guide Inger Breitholtz till höger. Hans Brandt (medlem Föreningen FEI) som anordnat besöket syns stående bakom soffan till vänster

Tre vackra konstverk på en och samma bild. Skulptur av Carl Milles, tavla av Sven ”X-et” Erixson och smidesräcke av Christer Sjögren

Väggutsmyckning i den tidigare huvudentrén utförd av Stig Lindberg

Målning av Björn Wessman

1929 köptes även Villa Skärtofta och anpassades för utbildningsverksamheten. 1959 genomfördes en större tillbyggnad av anläggningen och KF beslutade att lägga hela 4% av byggnadsvärdet på konstnärlig utsmyckning. Genom åren utökades och förändrades Vår Gård ytterligare. 1994 avslutades utbildningsverksamheten och omvandlingen till konferensanläggning genomfördes.

Villa Skärtofta, fasad mot Baggensfjärden

Villa Skärtofta

Efter den drygt timslånga visningen avslutades besöket med en gemensam lunch. I solskenet utanför fönstren kunde ett antal segelbåtar siktas ute på fjärden. Utan tvekan en intressant och trevlig höstdag att minnas.

Medlemsresa Rumänien 2018

Medlemsresa Rumänien 2018

Utsikt över Bukarest

Fredag 14 september
Landar på eftermiddagen i ett soligt Bukarest. +28 grader. Nära 40 förväntansfulla FEI-are stiger rakt in i rundtursbussen. Den allmänna uppfattningen om Bukarest var nog ganska vag. Men det visade sig, att det var en tvåmiljoners storstad med en stadsmiljö som påminner om Paris. 10-våningshus med stuck, boulevarder med plataner och fina parker, som i Paris. MEN … ofta ett eftersatt underhåll på många håll. Tät trafik, mestadels Dacia-bilar.

Efter incheckning och drink på vårt utmärkta Hotel Mercure, följde en gemensam vandring med guide i Gamla Stan. Tack och lov så hann inte kommunisten Nicolae Ceausescu riva allt – ”endast” 50 000 bostäder föll på 80-talet. Men det som var kvar i form av restauranger och klubbar räckte gott för våra behov. På anrika Caru cu Bere i Gamla Stan väntade vår middag, vi fick prova på det traditionella rumänska köket. Bästa husmanskost! Restaurangen byggdes 1899 och således yngre än vår verksamhet inom FEI (1888). Mycket lyckad kväll och några gick hem direkt, andra inte.

Parlamentspalatset, världens näst största byggnad

Parlamentet

Parlamentet

Parlamentet

Lördag 15 september
Bra sängar och de flesta var pigga vid frukosten. Sedan gick färden till världens näst största byggnad (endast Pentagon är större) – Parlamentspalatset, mitt i staden. Byggdes på 80-talet på order av president Ceausescu, 700 arkitekter och 20 000 personer jobbade i skift för att få de 1 100 rummen klara. Men så blev det inte, Ceausescu avrättades 1989, men bygget fullföljdes och blev klart 1994. Ingen har någonsin bott där, idag fungerar det som Rumäniens parlament. Vi fick en guidning i representationsvåningarna och fick storögt ta del av all storslagenhet.

Lunch på egen hand i Gamla Stan som vi lärt känna kvällen innan. Inkastare på de olika ställena gjorde sitt bästa för att fixa bord åt alla och envar.

På eftermiddagen var det dags för ett studiebesök på en batterifabrik – Prime Motors, eller som de själva benämnde verksamheten: A leading European manufacturer for electric drivesystems and electric energy storage systems. En synnerligen talför CEO berättade att frälsningen var nära, just med deras grejer. Kanske lite för tekniskt snack tyckte de som inte var civilingenjörer inom elektronik. Kvällen var fri och utnyttjades på bästa sätt kan man gissa.

Peles Castle

Brasov

Söndag 16 september
In i bussen på morgonen, färd mot norra Rumänien, mot Karpaterna och Transsylvanien. Via slingrande vägar kom vi till vårt första stopp, slottet Peles Castle i Sinaia som var sommarresidens till kungliga familjen fram till 1947 (när kommunisterna tog över). 170 rum. Makalöst vackert inbäddad i den alpina miljön. Nu hade vi fått smak på slott och herresäten, färden gick sedan vidare till Busteni och slottet Cantacuzino (byggt i mitten av 1800-talet). Trerätters lunch i vackra slottsvalven. Kan rekommenderas, så även utsikten över Karpaterna.

In i bussen och en kort färd till vinproducenten Rhein Azuga, där vi lärde oss hur man gör mousserande vin och hur man buteljerar flaskorna. Provsmakning på gårdsplanen i den underbara sommarvärmen. En och annan köpte även med sig en flaska, alltid bra att ha.

Sedan färd mot staden Brasov där vi skulle övernatta. Först ett intressant besök i The Black Church, en ståtlig gotisk katedral, som fick namnet efter en brand. Som väl var så klarade sig själva kyrkofundamentet. På det medeltida torget i anslutning till kyrkan var det marknad. Kontanter var det som gällde. Två övernattningar på ett närliggande hotell.

Med uttänjda magar samlades de flesta på kvällen på den närliggande rumänska restaurangen, för att senare somna ovaggade. Dock hann en del även att prova andra vattenhål i närheten. En bra dag.

Den högt belägna fästningen Rasnov

Draculas slott

Måndag 17 september
Transsylvanien, detta enorma område i norra Rumänien som ständigt varit invaderat av grannländer och varit föremål för folkvandringar under århundraden, är känt för sina täta skogar, slingrande floder och intressanta mineraltillgångar. Spännande att få se det med egna ögon.

Buss till staden Rasnov på morgonkulan, en timmes färd. Besök på den gamla fästningen, eller snarare fortsatt bergsklättring efter traktorfärd uppför några kilometer. Härifrån hade man förr spaning på annalkande invasioner. Innan den 140 meter djupa brunnen grävdes var taktiken att svälta och ”törsta” ut de som förskansat sig i fortet. Arma människor.

Färden gick sedan vidare till orten Bran och till slottet som byggdes på 1200-talet av Tyska Orden. Där bodde enligt legenden greve Dracula. Återigen bergs- och trappklättring. Spänningen på topp. Hur var det egentligen med Dracula? Om vi blev klokare eller ej, är ännu inte uppklarat. Bra lunch – trerätters som vanligt. Utbudet av souvenirer var imponerande, alla med olika Draculamotiv. Något för pynthyllan där hemma.

På kvällen avskedsmiddag på restaurang Belvedere, som namnet antyder var det en hänförande utsikt och middagen levde upp till allas förväntningar. Torbjörn, som varit en gudabenådad reseledare, blev avtackad av föreningens ordförande, som vanligt på ett elegant sätt.

Zarnesti björnreservat

Två björnar i reservatet

Del av gruppen i björnreservatet

Tisdag 18 september
Sista dagen inleddes med besök i världens största björnreservat Zarnesti, där ett 100-tal björnar räddats undan fångenskap och elände. Här gick de fritt på området som totalt var 69 hektar. Höga stängsel med el på båda sidorna gjorde oss och björnarna trygga. Föredömligt ordnat.

Hög tid att åka till flygplatsen 18 mil bort, via slingrande bergsvägar. En efterlängtad kisspaus blev det till slut, där alla på snabbaste sätt rusade iväg. Och på rekordtid hade de flesta fått i sig en varm macka och något drickbart. I god tid kom vi till flygplatsen och checkade in på Blue Air, ett av de två rumänska flygbolagen. Det andra heter Tarom och var det vi flög till Bukarest med. Vi hann alltså att prova båda.

Sammanfattning och reflektioner av författaren
Intressant att få besöka ett land som var ockuperat av kommunisterna i 40-talet år och se hur de på ett fasansfullt sätt förstörde samhället. Som väl var så börjar marknadsekonomin att återta det som brutits ner, men det tar tid. Rumänien är medlem i EU sedan tiotalet år, det hjälper till att förnya landet och man hoppas att få medlemskap även i EMU. Rumänien är ett land som har alla förutsättningar att återfå sin forna storhetstid. Tids nog. Resesällskapet bestod av pigga och raska FEI-are. Inget knorr. Bara vänskap och glada miner. Bättre än så blir aldrig en ”sällskapsresa”. Tack för att jag och hustru Gunilla fick följa med.

Gunilla och Christer Ridström

Tolkat av medlemmen och f.d. läraren Christer Ridström. Foto Christer Ridström, Ivan Isendor, Leif Persson